I dag er det vanskelig både å finne politikerne og hovedsakene partiene arbeider for.

Før forrige lokalvalg i 2011 skrev jeg en kronikk i Stavanger Aftenblad om nettsidene til lokalpartiene i Stavanger.

Fire år kan føles som lenge siden, men de fleste punktene i kronikken gjelder fremdeles. Noen kunne sikkert vært tilført, men her er 8 webtips til lokalpartier:

Webtips til lokalpartiene:

Presenter tydelig lokalpartiets politikk

Skriv en kort introduksjon til partiets politikk. Link opp til en lengre og mer utdypende artikkel. Vennligst ikke send meg videre til det nasjonale partiet - jeg ønsker å lese om lokalpartiet i Stavanger. Led meg heller ikke til en 30 sider lang pdf-rapport, men legg det som vanlige nettsider.

Presenter kandidatene

Legg ut en kort liste med navn og et ørlite bilde av toppkandidatene på fremsiden. Link navnene til mer informasjon om hver av dem. Vi trenger ikke en komplett CV, men når vi skal stemme frem enkeltpersoner kan det være greit å bli kjent med dem. Fortell hva de arbeider med, hva som er fanesakene deres, hvor lenge de har vært med i partiet og hvilke verv de har.

Vis frem de viktigste sakene

Det holder med en kort punktliste over noen av partiets viktigste saker. Er dere for eller mot bybane? Vil dere bruke mer eller mindre penger på skolen, på helse eller på barnehager? Hvilke kulturtilbud ønsker dere å satse på? Hvordan mener dere at kommunen skal hente inn de 100 millionene de skal spare i år?
Link hvert av punktene opp til en kort og informativ artikkel som sier noe om hvorfor dere er for det ene, men mot det andre. Vær spesifikk, ikke bruk generelle termer som ”vi skal styrke eldreomsorgen”, for det sier oss egentlig ingenting. Forklar heller hvordan dere skal styrke eldreomsorgen.

Legg ut en aktivitetskalender

Ha en liten, men synlig aktivitetskalender som forteller meg hvor jeg kan møte opp for å høre hva dere har å si. Bruk en punktliste med dato, tema og sted som er klikkbar slik at jeg kan lese mer om hva møtet skal handle om.

Våg å ha meninger

Følg dagsaktuelle temaer og skriv artikler om hva dere mener om tursti langs Gauselvågen, skolebudsjettet, nytt rådhus eller oljekrisen. Gjør dette gjennom hele året, ikke bare i valgperioden. Dette kan bli et godt arkiv for oss velgere og en god kilde for journalister på jakt etter stoff. NB: Dere trenger ikke bilder til alle sakene.

Legg ut alle kronikker og leserbrev

Link opp alle leserbrev, kommentarer og kronikker politikerne har hatt på trykk. Legg eventuelt ut faksimile dersom artikkelen kun kom i trykt utgave.

Vis frem brosjyrene

Legg ut alle brosjyrer på nett slik at de er enkle å finne og laste ned. Gjør de litt fine. Et 20-siders word-dokument med ren tekst virker både kjedelig og billig for oss lesere.

Fortell oss hvordan valget fungerer

Gi oss gjerne litt opplæring. Forklar forskjellen på bystyrekandidater, lokallagsstyre og foreningsstyre, bystyret og formannskapet (det er mange som ikke vet dette – jeg har spurt). Stavanger kommune sine nettsider har god informasjon om det politiske systemet i Stavanger, men jeg skulle gjerne likt å vite mer om hvordan saker behandles, og ikke minst hvilke saker det aktuelle partiet har fått frem den siste perioden.

BONUSTIPS for 2015: Registrer dere på Twitter og send meg en mail.

Sammen med Petter Sømme har jeg lansert www.stavangerlisten.no – et tnettsted som samler tanker, meninger og undringer fra alle politikere i Stavanger som er på Twitter. Vi håper dette fører til mer åpenhet, og vi tror at dette kan gjøre deg bedre kjent med både partiene og politikerne i Stavanger.

Godt valg!